Lunar eclipse / Maansverduistering


Lunar eclipseEen maansverduistering ontstaat wanneer het zonlicht dat de maan verlicht wordt onderbroken omdat de aarde het licht blokkeert.
Een zonsverduistering ontstaat wanneer het licht dat de aarde aanschijnt wordt onderbroken door een object, meestal de maan.

In de bijbel wordt in het nieuwe testament in de openbaringen van Johannes hoofdstuk 6 vers 12 het fenomeen beschreven dat zowel de aarde als de maan een total eclipse / totale verduistering meemaken. Het is het zesde zegel in de reeks, het laatste zegel, dat de ondergang van de aarde aankondigt: The apocalyps.

Dit fenomeen kan echt voorkomen. Het meest waarschijnlijke is dat tijdens een totale maansverduistering, waarbij het zonlicht naar de maan door de aarde wordt geblokkeerd, de aarde een totale verduistering meemaakt door een passerende komeet.

Welnu, dit zeldzame fenomeen is beschreven in een prachtige song van Laggan Rhye. Het liedje heet Lie #6 en is in 2018 in twee uitvoeringen uitgebracht: Een korte versie van 3 minuten en 9 seconden en de volledige versie van 7 minuten en 24 seconden.


De songtekst kun je hier lezen, een playlist met beide versies en een beschouwing van dit fenomeen door een kinderkoortje kun je op deze pagina beluisteren. Om het compleet te maken is een Laggan Rhye song uit 2002 over het licht achter de maan aan de playlist toegevoegd. Enjoy.

In het liedje Lie #6 wordt tijdens het couplet de aarde aan het woord gelaten, in de refreinen is het de beurt aan de maan. Het tussenstuk is weggelegd voor de zon. Je kunt meelezen inclusief een integrale Nederlandse vertaling van de tekst en uitleg over wat er gebeurd in dit document.

Om het zeldzame karakter van het natuurfenomeen te ondersteunen is gekozen voor een 9/8 maatsoort in het couplet, iets dat je niet vaak hoort.


Laggan Rhye website

De foto van de maansverduistering is door Aschwin gemaakt op 28 september 2015 in Vera, Almerķa, Andalusiė, Spanje. Meteen daarna heeft hij de song Lie #6 geschreven. De band heeft deze uitgebracht op 15 september 2018.