BIOGRAFIE

Laggan Rhye is een band die is voortgekomen uit de schoolband met de naam Fuse die in de jaren 1980 tot 1986 heeft bestaan. Uit die schoolband zijn de twee oorspronkelijke leden Armin en Aschwin Geisler verder gegaan en nadat Armin de band verliet is Aschwin in wisselende samenstelling verder gegaan.
Uiteindelijk is in juli 1991 de band Laggan Rhye ontstaan. In de toenmalige samenstelling Ernest Smit, Jos Winkelmolen, John Hamers en Aschwin Geisler is veel geëxperimenteerd met vreemde maatsoorten en complexe harmonieën. Dat eigen werk, veelal van de hand van Aschwin, werd afgewisseld met het spelen van covers.

De oorsprong van de naam ligt in Schotland en de Griekse mythologie. Toen in 1991 de band een bezoek bracht aan het kleine Schotse dorpje Laggan is de naam ontstaan. Deze refereert naar de plaatsnaam en naar een lokaal gestookte soort whisky gemaakt van rogge ("rye"). De extra h in Rhye komt van de Griekse god Rhea. Aschwin was altijd al geïnspireerd door de Griekse mythologie en door de samentrekking van rye en Rhea kwam hij tot Rhye. Dus een fantasienaam.

De muziekstijl houdt het midden tussen symfonische rock en progressieve rock. De voornaamste invloeden zijn Pink Floyd, Camel, Marillion, Porcupine Tree, Steven Wilson en Supertramp. Laggan Rhye brengt haar muziek uit via haar eigen label Stichting Laggan Rhye Music.


Album Yet Not Yonder (1996)

Yet Not Yonder

We zijn in het jaar 1991. De band is terug van zomervakantie in de Schotse highlands. In de samenstelling van Jos Winkelmolen (drums), Ernest Smit (gitaar), John Hamers (toetsen) en Aschwin Geisler (bas) wordt gestart met het muziekwerk "Grey Stairs". Wegens ontbreken van interessante zangkwaliteiten van de bandleden vervult Stan Peters tijdens de opname die rol. Dit eerste werk wordt in 1992 opgenomen in Beesel (Limburg, Nederland). Daarna worden in 1993 de instrumentale stukken "Touched by the Moon", "Bewitched", "Midnight Oil" en "The Train" opgenomen.
In 1994 heeft John Hamers de band verlaten en neemt Aschwin de rol van toetsenist erbij. Muziekwerk "Fire & Ice" wordt in 1995 opgenomen gevolgd door "When Silence Speaks" in 1996.

Album 4 Words (2000)

In 1996 is Armin Geisler als toetsenist en weer in de band gekomen. Daaruit kwam het werk "Time" voort. Spoedig volgden "Today", "Sunset Paradise" en "The Mirror". Samen met het werk "The Condor" is dat in 2000 uitgebracht op het tweede album “4 Words”. Er kwam goede respons op dit album, wat de band motiveerde een groot project aan te pakken: Een 17½ minuten durende reis over de aarde heen. Het werk kreeg de naam "Asian", duidend op het Aziatisch continent waar de reis naartoe leidt.

Album In Total Silence (2004)

Het was een productieve tijd: In slechts enkele jaren werden "The Rock", "Eye of the Shadow", "Indaal" en "Light Behind The Moon" opgenomen. Van dat laatste werk is ook de eerste video clip van Laggan Rhye uitgekomen. Samen met een remix van "The Condor" zijn deze werken in 2004 op het derde album “In Total Silence” uitgekomen.

Album A Word In Heinsight (2006)

Ernest Smit heeft kort hierna de band verlaten waarna Laggan Rhye verder ging als driemansformatie Armin Geisler, Jos Winkelmolen en Aschwin Geisler. Er werd gewerkt aan een nieuw album “A Word In Heinsight” dat in 2006 is uitgekomen. Op dit vierde album staan vier werken: "Until It Opens", "Going South", "Falling" en "Years Ago". Van dat laatste werk is de tweede video clip van de band uitgekomen.

Album Silhouette (2017)

Nog steeds met zijn drieën heeft Laggan Rhye gewerkt aan nieuwe muziekstukken. Achtereenvolgens waren dat "Afraid of the Dark", "Be", "“I’m here”", "One", "The Ant Song" en "Hours". In 2013 kwam Jos van Halbeek (gitaar) de band versterken. De werken "Too Much Rope" en "Exile" werden opgenomen gevolgd door "LOVE" en "Road". "Road" is tevens de leadsong van het in 2017 verschenen vijfde album “Silhouette”. Op het werk "LOVE" is voor het eerst een gastbijdrage van Brigitte Doensen (zang) en Kyle Schoutrop (solo gitaar) te horen, twee muzikanten die op latere werken ook nog gastbijdrages leveren.

Album Miles Away From Truth (2018)

Miles Away From Truth

Van 2013 tot 2016 heeft Aschwin Geisler gewerkt aan een conceptalbum. Het is thematisch en bestaat uit 5 muziekwerken: "If Not Dark And Light Oppose (INDALO)", "35", "Lie #6", de drieluik "void" en de titelsong "Miles Away From Truth". Vooral dat laatste werk valt op door zijn lengte: Ruim 28 minuten muziek. Gastuitvoeringen in de titelsong worden verzorgd door Brigitte Doensen (zang), Stan Peters (zang), Marius Thijssen (trombone), Kyle Schoutrop (solo gitaar) en een kinderkoortje, geleid door Angelique van Dijk bestaande uit Danée Sniekers, Milou Derckx, Saar Wolfs, Sef Wolfs en Liz Lintjens.
Op het album is voor het eerst de samenwerking met zangeres Ilona de Baar te horen.
Het album werd op 25 september 2018 released, een dag met een volle maan.

In 2017 heeft Aschwin wederom een concept album geschreven. Negen liedjes over een avontuur tussen twee periodes: "Interbellum". Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden is van dat album slechts één song uitgekomen: "Limit 1"", deel 1 van een drieluik. Hierin hoor je een gastoptreden van Bianca Folkers als vocaliste. Het liedje is onder de naam "Limit" in 2021 uitgekomen.

De derde videoclip van Laggan Rhye is in 2019 uitgekomen en is een vertolking van het liedje "35" waarin een kunstschilderes gevangen zit in de wereld van het getal 3.


Bezetting

Huidige bandleden
• Aschwin Geisler - bassist, componist, tekstschrijver

Gast muzikanten
Stan Peters - zanger/gitarist die een uitgebreide carrière in de muziek- en theaterwereld heeft
Kyle Schoutrop - gitarist bij CU Music en de Volbeat tribute band Volbeer, ex-gitarist bij Benny Hitt
Brigitte Doensen - zangeres
• Marius Thijssen - trombonist (lid van Limburgs Trombone Ensemble)
• Angelique van Dijk - actief in de muziekwereld w.o. leidster van een kinderkoor en lid van Vocal Group Transparant
Ilona de Baar - zangeres
Bianca Folkers - zangeres

Voormalige bandleden
(1991 - 1994) • John Hamers - toetsen
(1991 - 2004) • Ernest Smit - gitaar
(1991 - 2021) • Jos Winkelmolen - drums
(1996 - 2021) • Armin Geisler - toetsen, zang
(2013 - 2021) • Jos van Halbeek - gitaar